Här är länen där företagen går bäst: ”Överraskande”

Organisationen Företagarna har analyserat årsbokslut i totalt 143 507 aktiebolag – resultatet visar på stora skillnader i lönsamhet mellan såväl branscher som län. På bilden Företagarnas vd Günther Mårder. Arkilvbild.
Organisationen Företagarna har analyserat årsbokslut i totalt 143 507 aktiebolag – resultatet visar på stora skillnader i lönsamhet mellan såväl branscher som län. På bilden Företagarnas vd Günther Mårder. Arkilvbild. Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Högkonjunkturen driver på lönsamheten i Sveriges företag. Men det är inte storstadslänen som ligger i topp. Högpresterare är i stället företagen i län som Värmland och Västmanland.

– Man blir överraskad, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

TT TT TT
Publicerad
Annons

Svensk ekonomi går som tåget – men det är inte i storstäderna som företagen blommar som mest. En ny undersökning av årsredovisningar som gjorts av organisationen Företagarna visar att om man mäter lönsamheten som snittavkastning på sysselsatt kapital så ligger företagen i Stockholms och Skåne län snarare under riksnittet på 12,4 procent.

– I storstäderna finns många företag per capita som konkurrerar om samma kunder. Det leder till en prispress samtidigt som många tampas med höga kostnader för såväl anställda som lokaler och andra insatsvaror, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons