Mikael Parkvall:Arabiska Sveriges näst största modersmål

Mikael Parkvall
Sannolikt har över 200 000 personer i Sverige arabiska som modersmål. Till detta bidrog inte minst de stora mängder flyktingar som anlände till Sverige 2015. På bilden delas mat och dryck ut på Malmö Central till nyanlända.
Sannolikt har över 200 000 personer i Sverige arabiska som modersmål. Till detta bidrog inte minst de stora mängder flyktingar som anlände till Sverige 2015. På bilden delas mat och dryck ut på Malmö Central till nyanlända. Foto: Ola Torkelsson/TT

En historisk milstolpe har passerats vad gäller språk i Sverige: arabiska är numera Sveriges näst vanligaste modersmål. Det innebär att finskan – som varit näst störst så länge som Sverige har existerat som nation – knuffas ner till plats nummer 3.

Publicerad
Annons

År 2015 gav jag ut boken ”Sveriges språk”, ett försök att uppskatta vad som talas i landet, och av hur många. Bakgrunden var att det inte finns någon statistik över befolkningens språkliga tillhörighet. Lite märkligt, kan tyckas, med tanke på att Sverige har en stolt statistisk tradition, och också mot bakgrund av en vanlig uppfattning att ”storebror” har plåtkoll på våra göranden och låtanden. Därtill kan läggas att en majoritet av världens länder faktiskt för statistik över språktillhörighet, men att Sverige inte tillhör dessa.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons