En shtetl i Stockholm”Alltid svensk jude – svenskar är inte som jag”

Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig. Han bor och verkar i Göteborg. Detta är hans debut som berättare.
Kenneth Hermele är ekonom och författare med ett tjugotal skrifter om utvecklingsfrågor bakom sig. Han bor och verkar i Göteborg. Detta är hans debut som berättare. Foto: Weyler

Kenneth Hermeles bok kan väcka obehag hos judiska läsare. Pojken Kenneth växer upp i ett hyreshus för fattiga judar på Söder. Familjen rör sig enbart inom den egna gruppen, en shtetl mitt i Stockholm. Ricki Neuman läser om en livsresa från det judiska och partikulära till det svenska och universella.

Publicerad
Annons

Den judiska minoriteten i Sverige präglades länge av en försiktig hållning, och en strävan att ligga lågt. Inte förrän i början av 1990-talet ”kommer man ut”, med kabarén ”Kaos är granne med Finkelstein” på Kulturhuset, med spelfilmen ”Freud flyttar hemifrån”, med judiska stå-uppare och med Judiska teatern på Djurgården, som invigs 1995.

Sedan dess har det svenska kulturlivet berikats av en mängd olika judiska berättelser, varav merparten med fokus på Förintelsen och dess efterdyningar. Detta ämne dominerar, och som exempel ger Natur & Kultur denna vår ut tre nya böcker med vittnesmål från massmorden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons