Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Jan Carlzon: ”Vi lever i ett narcissistiskt tidevarv”

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT / TT NYHETSBYRÅN

Företagsledaren Jan Carlzon om den digitala revolutionen, skillnaden mellan ledare och chefer och tankarna kring nyutgåvan av hans bästsäljande bok Riv pyramiderna.

Text: Hugo Rehnberg - 7 augusti 2018
Annons

Den är översatt till 22 olika språk och har sålt miljontals exemplar i över 50 länder.

Jan Carlzons Riv pyramiderna från 1985 är Sveriges mest framgångsrika ledarskapsbok och har bland annat använts som kurslitteratur på Harvard Business School.

Märkligt nog fortsätter den att sälja. Förra årets royalty-avräkning från Japan var på en halv miljon kronor, berättar Jan Carlzon över en kaffe.

Nu släpps boken i ännu en svensk nyutgåva. Man blir förstås nyfiken på vad som gör att dess idéer håller än i dag. 

– På engelska heter boken Moments of truth, vilket egentligen är ett mer passande namn. Sanningens ögonblick uppstår i mötet mellan kunden och företaget. Är ögonblicket bra, kommer kunden att återvända – om det är dåligt, är kunden borta för alltid. De där sekunderna är helt vitala.

Och det gäller även i digitaliseringens tid?

– Definitivt. När den digitala revolution kom tänkte jag, ’jaha, där rök min filosofi’. Men den visade sig bli mer aktuell än någonsin. Konkurrensen är mördande och techföretagen kan aldrig nå framgångar om de inte är totalt kundorienterade. Ta Spotify, de vet ju mer om vilken musik jag gillar än jag själv.

Annons
Annons

Det låter enkelt.

– Ja, skrämmande enkelt, men på 80-talet var de här tankarna fullständigt revolutionerande. Flygindustrin var uppbyggd av ingenjörer och tekniken var viktigast. Men bra flygplan hade börjat bli en självklarhet och kunderna förväntade sig mer. Jag sammanfattade det med att säga: ”På SAS brukade vi flyga flygplan, nu ska vi lära oss att flyga människor”. Allt måste utgå från kundnyttan.

Den andra bärande idén i Riv pyramiderna handlar om det kärleksfulla ledarskapet, där varje individ ges ett stort eget ansvar. Jan Carlzon menar att den filosofin borde passa dagens unga.

– Vi lever i ett narcissistiskt tidevarv och jag tror min idé om platta organisationer kan skapa en positiv egoistisk känsla. Dagens unga är smarta och välutbildade och vill känna att de tar ansvar. Dessutom eliminerar det kärleksfulla ledarskapet mycket av stressen man ser på arbetsmarknaden i dag. Jag tror inte på att stå och hojta på medarbetarna. Då släpper man inte ansvar och det blir aldrig någon harmoni i gruppen.

Så kontrollmänniskor är inte särskilt lämpade som ledare?

– Nej, de kan bli chefer, men inte ledare. Min syn är att chefen gör verksamheten, medan ledaren skapar förutsättningar för att verksamheten blir gjord.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Annons