Daniel Birnbaum, 55, och avgående chef för Moderna museet.
Daniel Birnbaum, 55, och avgående chef för Moderna museet. Foto: Lars Pehrson

”Farfars klantighet kan ha räddat oss från tyskarna”

Var det Daniel Birnbaums farfar Immanuel, en judisk flykting, som av en slump råkade förhindra att Sverige drogs in i andra världskriget? Om detta skriver Moderna museets avgående chef i sin romandebut – en Stockholmsthriller.

Clemens Poellinger
Publicerad

Daniel Birnbaum, 55, och avgående chef för Moderna museet liknar sin nuvarande situation vid ett mentalt spagat mellan det förflutna och framtiden. Närmare bestämt mellan 1940-talet och 2020-talet.

Han står med ena benet i det förflutna därför att han nyligen på Bokmässan i Göteborg talat med Elisabeth Åsbrink om sin kommande roman ”Dr. B.”. En bok där han, med hjälp av dokument efterlämnade av sin farfar, återskapar stämningar från krigstiden 1939-40. Farfadern, Immanuel Birnbaum (1894–1982), var son till en kantor i Königsberg (i dag Kaliningrad) i vad som då var en av Tysklands största synagogor, en kompilatör av kyrkomusik som sjungs ännu i dag. Han konverterade till protestantismen, blev socialdemokrat, journalist och enligt sonsonen en ”typisk assimilerad tysk jude” som med sin familj flydde till Sverige undan Nazityskland.