Bemanningskris hotar äldreomsorgen

De äldre fler och sjukare, vilket kommer att kräva att många fler jobbar inom äldreomsorgen. Men det är svårt att rekrytera och behålla personal. Bilden är från äldreboendet La Casa i Hägersten i Stockholm.
De äldre fler och sjukare, vilket kommer att kräva att många fler jobbar inom äldreomsorgen. Men det är svårt att rekrytera och behålla personal. Bilden är från äldreboendet La Casa i Hägersten i Stockholm. Foto: Pontus Lundahl/TT

Svensk äldreomsorg är i grunden bra: majoriteten av brukarna är nöjda med den vård och hjälp de får. Men äldreomsorgen står inför ett gigantiskt bemanningsproblem.

Låg status, dåliga möjligheter att jobba heltid och ökad arbetsbelastning gör att bristen på personal ökar. Samtidigt blir de äldre allt fler och allt sjukare.

TT TT
Publicerad
Annons

Redan i dag kämpar äldreomsorgen med bemanningen. I en undersökning bland Kommunals medlemmar 2017 svarade nästan en femtedel av undersköterskorna att bemanningen är så låg att den utgör en risk för de äldre i stort sett varje dag.

– Det är många som täcker upp för varandra och är flexibla för att dagen ska gå ihop. Det är en kortsiktig lösning som kommer att få konsekvenser, säger Dan Lundgren, som forskat på ledarskap och psykosocial arbetsmiljö inom äldreomsorgen och är knuten till högskolan i Jönköping.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons