Kakaojätte vill slå sig in i chokladbranschen

Mon Chocos första anställda Aimée Abitty sorterar bort dåliga kakaobönor för hand.
Mon Chocos första anställda Aimée Abitty sorterar bort dåliga kakaobönor för hand. Foto: Sofia Eriksson /TT

Trots att Elfenbenskusten producerar mest kakao i världen förvandlas nästan inga bönor till choklad i landet. Men det ska det bli ändring på, hoppas både politiker och företag.

– Jag vill visa att ivorianer kan ta hand om råvaran på egen hand, säger Axel Emmanuel, som grundat företaget Instant Chocolat.

Abidjan, TT:s utsända
Publicerad
Annons

Den skarpa doften av kakao hänger i luften. Och medan Abidjan dallrar i förmiddagshettans skarpa solljus har julstämningen sänkt sig över Mon Chocos luftkonditionerade lokaler. Flinka fingrar paketerar apelsinchoklad i färgglada strutar och högblanka tomtar och renar står redo att stoppas i kartonger för att säljas på en marknad på ett av den västafrikanska mångmiljonstadens lyxhotell.

I ett hörn trampar Dana Mroueh på en träningscykel. Men det handlar inte om ett försök att pressa in ett konditionspass mitt under det värsta julstöket, utan den "magiska maskinen" maler kakaobönor som ett steg i en omsorgsfull process att tillverka choklad, som enligt Mroueh är 100 procent lokalproducerad.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons