Varnar: Europa kan få övervakning som i Kina

Uppgifter om människors beteende på nätet lagras i dag av stora företag. I kombination med alla andra uppgifter som finns tillgängliga gör att Europa snart kan ha ett socialt rankningssystem likt det som byggs i Kina, varnar professor Gerd Gigerenzer på Max Planckinstitutet i Berlin. Arkivbild.
Uppgifter om människors beteende på nätet lagras i dag av stora företag. I kombination med alla andra uppgifter som finns tillgängliga gör att Europa snart kan ha ett socialt rankningssystem likt det som byggs i Kina, varnar professor Gerd Gigerenzer på Max Planckinstitutet i Berlin. Arkivbild. Foto: Charles Rex Arbogast/AP/TT

Datamäklare och företag lagrar uppgifter om ditt surfande. Och bara några klick bort finns information om ditt liv och din ekonomi. Europa närmar sig ett socialt rankningssystem likt Kinas, varnar en forskare – som uppmanar EU att skärpa lagarna innan det är för sent.

TT TT TT
Publicerad
Annons

I Tyskland kan kunder få rabatt om de ger försäkringsbolag tillgång till hälsoappar i sin telefon. Datan används, tillsammans med andra uppgifter om till exempel cancerkontroller, för att betygsätta kunderna. Parallellt rankas tyskarna i ett kreditvärderingssystem likt det amerikanska, där exempelvis grannars poäng kan påverka de egna. Uppgifter om hur algoritmen sätter betyg är inte offentlig, vilket har väckt kritik om risk för godtyckliga bedömningar.

I många andra europeiska länder ser utvecklingen likadan ut. I Sverige finns till exempel kreditupplysningsföretag där människor får poäng mellan 0 och 100, baserat på en rad olika källor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons