”Hon skulle vara den ultimata Nobelpristagaren”

Elisa Del Genio och Ludovica Nasti i HBO:s tv-serie "My brilliant friend", baserad på Elena Ferrantes roman ”Min fantastiska väninna”. Pressbild.
Elisa Del Genio och Ludovica Nasti i HBO:s tv-serie "My brilliant friend", baserad på Elena Ferrantes roman ”Min fantastiska väninna”. Pressbild. Foto: Eduardo Castaldo/AP

KULTURDEBATT | Elena Ferrantes romansvit ”Min fantastiska väninna” har en sådan konstnärlig kvalitet att den vore värd ett Nobelpris i litteratur. Dessutom skulle Svenska Akademien på så sätt dessutom gottgöra försummelsen att inte ha tilldelat Ferrantes förebild Elsa Morante priset.

Publicerad
Annons

Som mottagare av Svenska Akademiens översättarpris 2007 tar jag mig härmed friheten att offentligen nominera Elena Ferrante som nästa års Nobelpristagare i litteratur. Hennes författarskap, och speciellt då romansviten ”L'amica geniale” ("Min fantastiska väninna") som hon själv betraktar som en enda lång roman bestående av fyra delar, är av sådan konstnärlig kvalitet och har ett så rikt och djuplodande innehåll att det måste anses värt ett Nobelpris.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons