KrönikaKlimathotet

Aurore Belfrage:Låt oss ta steget som en nation av hjältar

Aurore Belfrage

Sverige bör vara mer högljutt i klimatfrågan och göra det till en nationell identitet att minska konsumtionen och satsa på ny djärv teknik. Vi människor måste visa kollektivkurage – det vi gör spelar verkligen roll. Och tänk vilken snackis det skulle bli om Nobelmiddagen var utsökt vegetarisk!

Aurore Belfrage
Publicerad
Annons

Kollektivkurage. Vilket fantastiskt nytt ord som pryder SL:s reklamskyltar på bussar och t-bana. Vi uppmanas att vara vänliga och uppmärksamma i kollektivtrafiken. Men ordet har så mycket mer sprängkraft än så: Våga stå upp för det allmänna, tillsammans.

Historien är fylld av hjältar med civilkurage. Män och kvinnor som ensamma vågat säga stopp, vågat följa sin moraliska kompass och med det ändrat historiens gång. Tänk så mycket mer vi kan åstadkomma när vi vågar ihop. Jag syftar på att förhindra den annalkande planetära miljökrisen. Alltför ofta vädras tankar om att det inte spelar nån roll vad jag som enskild gör för att påverka klimatförändringarna, det spelar heller ingen roll vad Sverige gör på det stora hela, eller min favoritursäkt – att tekniken kommer räddas oss.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons