ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

RecensionNya filmer

The laundromatDumsnålhet blev skattesmitarnas fall

Gary Oldman och Antonio Banderas i ”The laundromat”.
Gary Oldman och Antonio Banderas i ”The laundromat”. Foto: Claudette Barius/Netflix

Steven Soderbergh har skapat en besynnerlig komedi om den ökända juristfirman Mossack Fonseca, i centrum för skandalen med Panamadokumenten. Det blir en snabbt snurrande farskarusell av det hela.

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Man ska inte vara dumsnål; överdriven girighet straffar sig ofta. Två exempel visas upp i Steven Soderberghs uppsluppet essäistiska parabel om penningtvätt och skalbolagsaffärer i industriell skala.

Det börjar med ett amerikanskt rederi som snålar på försäkringen för sina kryssningsfartyg, och när ett av dessa går till botten med ett tjugotal passagerare står de där utan skydd när stämningsansökningarna från de anhöriga börjar hopa sig. Och det slutar med den ökända juristfirman Mossack Fonseca i Panama, på sin tid världsledande i finansiella offshore-lösningar och utnyttjande av luckor i diverse lagar, ett bolag vars smutsiga byk hängdes ut till allmän beskådan i samband med en omfattande läcka till medierna (Panamadokumenten) 2016. Där skulle man nog ha kostat på sig högsta klassens it-säkerhet.

Laddar…