KommentarKungafamiljen

Dick Harrison:Petade kungligheter kan återinträda om det behövs

Dick Harrison
Prinsessan Madeleine och sonen Nicholas under dopgudstjänsten för prinisessan Adrienne Josephine Alice i Drottningholms slottskyrka sommaren 2018.
Prinsessan Madeleine och sonen Nicholas under dopgudstjänsten för prinisessan Adrienne Josephine Alice i Drottningholms slottskyrka sommaren 2018. Foto: Janerik Henriksson/TT

När medlemmar av kungafamiljen utesluts från kungliga rättigheter brukar det tolkas som en bestraffning. Det som hänt nu är betydligt lindrigare — och tronföljden påverkas inte alls.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

Nyheten att prinsessan Madeleines barn och prins Carl Philips barn inte längre skall tillhöra kungahuset har kommit som en fullständig överraskning för såväl journalister som allmänintresserat folk i både Sverige och utlandet. Även i länder som Tyskland, Finland och Storbritannien är det en nyhet som resulterar i förvånade frågor och rubriker.

Men vad är det egentligen som har hänt? Beslutets konkreta följder är att prinsarna och prinsessorna inte kommer att få apanage och inte kan representera kungahuset. De är inte längre ”kungliga högheter”. För de berörda är detta nog så viktiga förändringar, men hur betydelsefullt är det, sett ur ett vidare perspektiv?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons