Översvämningar i Europa kopplas till klimatet

Översvämmad väg i den franska staden Redon, ett område som drabbats av allt kraftigare översvämningar under de senaste 50 åren enligt en ny studie.
Översvämmad väg i den franska staden Redon, ett område som drabbats av allt kraftigare översvämningar under de senaste 50 åren enligt en ny studie. Foto: FRANCK PREVEL

De senaste 50 åren har antalet kraftiga översvämningar ökat markant i nordvästra Europa. Samtidigt har Sydeuropa blivit torrare. Forskarna kopplar förändringen till det varmare klimatet.

Jörn Spolander
Publicerad
Annons

– Vi kan inte se någon annan faktor än klimatförändringen som skulle kunna förklara det här. Det vi ser går helt i linje med våra modelleringar och de klimatscenarier som finns för Europa, säger Berit Arheimer, forskningschef i hydrologi vid SMHI och ansvarig för den svenska delen av den studie om översvämningar i Europa som nu publiceras i tidskriften Nature.

Sammanlagt har 35 olika forskningsinstitut i Europa kombinerat sina observationer från nästan 4 000 mätstationer i Europa under perioden 1960–2010. Resultatet visar att den nordvästra delen av Europa har drabbats av fler och kraftigare översvämningar under mätperioden. I södra och östra Europa har det däremot blivit torrare.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons