Kamp på hungerns Söder för att få behålla barnen

100 år mellan bilderna. Till vänster: Anita Lindberg med dottern Annica Orling och barnbarnsbarnet Ines. Till höger: Anitas farmors mor Emilia Gustafsson med sina barn Rut, Ragny, Rea, Ragnhild och Karl Gustaf 1920.
100 år mellan bilderna. Till vänster: Anita Lindberg med dottern Annica Orling och barnbarnsbarnet Ines. Till höger: Anitas farmors mor Emilia Gustafsson med sina barn Rut, Ragny, Rea, Ragnhild och Karl Gustaf 1920. Foto: Joakim Ståhl och Stadsmuseet

I hungerns Stockholm 1917 blev höggravida Emilia Gustafsson änka. När hon födde sin son var hon ensam med fem barn i ett fuktigt och dragigt trähus på Södermalm.

– Hon tog flera slitsamma jobb för att slippa lämna bort barnen. Jag känner mig så stolt över henne, säger barnbarnsbarnet Anita Lindberg.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Vi befinner oss på innergården till Stigbergsgatan 21. Det råder ingen tvekan om att platsen som är lösningen på veckans Stockholmsgåta är magisk för Anita Lindberg. För 48 år sedan var hon nämligen här och besökte sin farmors mor Emilia Gustafsson som då var 92 år gammal.

– Hon satt i sin gungstol och utstrålade en sådan auktoritet. Jag fick verkligen känslan av hur stark hon hade varit genom åren, säger Anita och glittrar med ögonen i solskenet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons