Foto: Emma-Sofia Olsson

Kroppstemperaturen – en gåta att febra över

Feber listas som ett av de vanligaste tecknen på Covid-19. Men vad är egentligen feber? I 150 år har 37 grader fått gälla som normaltemperatur – trots att det är fel för de allra flesta.

Publicerad

Detta år har, bland mycket annat, handlat om tiondelar. Feber är ett av de tydligaste tecknen på covid-19. Den som har feber ska enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer stanna hemma till dess att man är säker på att man blivit frisk och inte riskerar att smitta någon. På flera håll i världen, inklusive den franska skolan Lycée Français Saint Louis i Stockholm, mättes vårterminen 2020 temperaturen på elever inför skoldagen. Frågan är hur tillförlitlig metoden är.

Feber har intresserat mig länge, eftersom jag aldrig själv tycks ha det. Nästan aldrig, i alla fall. Bara en gång i vuxen ålder vet jag säkert att jag har haft över 38 grader. Det gick över efter några timmar. Men dålig, mer än vad som borde vara mänskligt möjligt trött och allmänt nedsatt känner jag mig dock ofta, även om temperaturen håller sig under 37,5 grader. Betyder min låga kroppstemperatur att jag inte är sjuk?