Svenska städer missar miljömål: ”Allvarligt”

Inte bara de tre storstäderna – flera mindre orter brottas också med höga luftföroreningar.
Inte bara de tre storstäderna – flera mindre orter brottas också med höga luftföroreningar. Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Visby och Sundsvall har lika stora problem med luftföroreningar som storstäderna, visar en ny rapport. Luften i 30 svenska orter nådde inte miljökvalitetsmålen förra året.

Publicerad
På Hornsgatan i Stockholm råder dubbdäcksförbund sedan flera år tillbaka.

På Hornsgatan i Stockholm råder dubbdäcksförbund sedan flera år tillbaka.

Foto: Jessica Gow/TT
Annons

Stockholm har länge haft problem med luftföroreningar, bland annat på Hornsgatan. Men nu visar en färsk rapport från teknikkonsultföretaget Ramboll att problemet med potentiellt farliga halter av PM10-partiklar inte bara finns i huvudstaden. Sammanlagt överskreds miljökvalitetsmålet för frisk luft förra året i 30 svenska kommuner, däribland mindre orter som Alvesta, Kil och Ljungby.

Miljökvalitetsmålen är dock högre satta än miljökvalitetsnormen. Tre svenska kommuner överskred 2018 även miljökvalitetsnormen för luftpartiklar – Visby, Sundsvall och Södertälje. Hornsgatan i Stockholm låg precis på gränsen till normen, men insamlandet av data stördes när en bil körde in i en mätstation, så uppgifterna är osäkra. Också siffrorna i Sundsvall bedöms som osäkra eftersom att instrumentet gick sönder 2018.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons