Mikael Mölstad:Nu vill världen dricka mer vitt vin!

Mikael Mölstad
Vitvinsdrickandet ökar – till och med i det rödvinspimplande Frankrike.
Vitvinsdrickandet ökar – till och med i det rödvinspimplande Frankrike. Foto: Anders Wiklund / TT
Publicerad
Annons

Vad dricker du helst – rött eller vitt vin? Är du en av dem som föredrar vitt tillhör du en växande skara. Världen håller nämligen på att bli allt vitare när det handlar om vin. Och det gäller även Sverige. Men frågan är varför? Är det hälsotrenden – eller kanske för att köttkonsumtionen minskar? Eller beror det bara på att det är mer lättklunkat?

Även de traditionellt rödvinspimplande fransmännen dricker mer vitt. Sedan 2010 har vitvinsdrickandet i Frankrike ökat med fem procent. Under samma period minskade rödvinskonsumtionen med tjugo procent. Etablerade vitvinsregioner som Alsace och Loire går starkt. I Bourgogne är hela två tredjedelar av produktionen vitt vin. Även i Spanien och Italien, som aldrig varit berömda för vitviner, ökar konsumtionen och produktionen dramatiskt. Världen ropar efter vitt.

Varför dricker vi då mer vitt? Jag tror det finns tre orsaker: hälsotrend, kvinnor och mer vegetarisk livsstil.

Själv har jag länge varit lagd åt det vita hållet. Även om röda lyxiga bordeauxer och bourgogner var min första passion. När jag upptäckte de vita vinerna från tyska Rheingau och franska Alsace och Chablis blev jag fast. För mig är fräsch frukt parat med läcker syra, skalbitterhet och mineraler oslagbart. Idag upptäcker jag fantastiska vita viner från kända och okända druvor runt hela vinvärlden. Matvänliga viner med karaktär av druva och terroir. Det är alltså dags för de vita vinerna att få sin rättmätiga del av vinkonsumtionen. Historiskt sett har nämligen vita viner varit kusinen från landet. De röda vinerna har fått all berömmelse då de tålde att resa och därför blev kändisar hos de rika och kungliga. 

Annons
Annons

I Sverige har vi sedan Systembolaget lanserade sina dricka-vin-kampanjer för fyrtio-femtio år sedan druckit mer vitt än länderna i södra Europa. De senaste tio åren har dock konsumtionen tagit fart ordentligt. Sedan 2008 har vitvinsförsäljningen på Systembolaget ökat med tjugo procent. Trenden för rödvinsdrickande går samtidigt nedåt: sedan 2013 köper vi sju procent mindre rött vin från Systembolaget. Men allt rosévinssippande, undrar du? Jovisst, vi konsumerar tre gånger mer rosé än 2008. Men fortfarande ligger volymerna långt från vitvin. Det dricks sex gånger mer vitt vin än rosé.

Varför dricker vi då mer vitt? Jag tror det finns tre orsaker: hälsotrend, kvinnor och mer vegetarisk livsstil. Många anser att vitt vin är fräschare och inte sätter sig lika mycket i huvudet. Passar lika fint på en AW som rosé. Många pekar också på att kvinnor oftare föredrar vitt framför rött. Personligen tror jag dock att ändrade matvanor betyder mest. Vi äter mindre fet mat och mer vegetariskt. Dessutom är alltfler rätter Asieninspirerade. Det är tydligt att den ökande vitvinskonsumtion följer den minskade köttkonsumtionen. Faktum är vi har minskat konsumtionen av nöt- och griskött med tjugo procent de senaste tjugo år sedan – lika mycket som vitvinskonsumtionen gått upp.

För egen del äter jag sällan rött kött. Men konstigt nog dricker jag oftare röda viner. Det beror helt enkelt på att det produceras allt fler lätta friska bäriga rödviner – som de var förr. Många av dem funkar lika bra till vegetariskt som vita viner. Trenden kanske vänder?

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons