Var femte sjukhusanställd på Danderyd hade covid-19

Cirka en femtedel av den testade personalen på Danderyds sjukhus har antikroppar för covid-19. Arkivbild.
Cirka en femtedel av den testade personalen på Danderyds sjukhus har antikroppar för covid-19. Arkivbild. Foto: Simon Rehnström

Cirka var femte medarbetare på Danderyds sjukhus i Stockholm har haft covid-19. Det visar resultaten från den senaste veckans antikroppstester. Nu ska man utöka undersökningen genom att ta reda på hur många som upplevt symptom.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Sedan en dryg vecka har 527 medarbetare på sjukhuset testats. Intresset har varit väldigt stort för testerna som visar om man utvecklat antikroppar för covid-19. Ungefär var femte medarbetare uppvisade antikroppar.

– Spontant tycker jag att det är det en hög andel, men det är väldigt ny data och svårt att veta vad man skulle förvänta sig, säger Charlotte Thålin, specialistläkare på Danderyds sjukhus, ansvarig för studien.

Det är inte fastlagt hur många av de som hade antikroppar som tidigare uppvisat symptom.

– Vi ska gå vidare med det och ta reda på vilken avdelning på sjukhuset man jobbar på. De får svara på frågor om symptomen var mild eller allvarlig. Det är viktigt att korrelera den här undersökningen till symptombild, säger Charlotte Thålin, som själv jobbar på en covid-19-avdelning och inte upplevt några symptom.

Kan man ha fått antikroppar från ett annat virus?

– Nej, det här gäller bara för det senaste coronaviruset. Det är vi väldigt glada för att det blivit klarlagt, säger Charlotte Thålin.

Hur är situationen på Danderyds sjukhus?

Annons
Annons

– Vi har mellan 100 och 150 covidpatienter. Det är många frågor. Varför går sjukdomsförloppet så snabbt, speciellt hos män? Det är jobbigt att inte kunna erbjuda något i form av medicin.

Förhoppningen är att antikroppar också innebär immunitet, även om Världshälsoorganisationen (WHO) har varnat för att så inte behöver vara fallet.

– Det vet man ju inte. Det är ett helt nytt virus så det är mycket vi inte vet. Men det absolut vanligaste vid virussjukdomar är att vi utvecklar en immunitet, säger Thålin.

Utifrån studien går det inte att veta om medarbetarna smittats på jobbet eller inte, men de som testas positivt och är symptomfria kan fortsätta arbeta.

– Vi är tydliga med att vi inte vet att man är immun så man ska absolut fortsätta bära skyddskläder, säger Charlotte Thålin.

De som provtas kommer också att testas igen för att se hur länge antikropparna finns i kroppen.

– Är det många som inte har kvar antikroppar efter tre månader är det väldigt tråkigt för det innebär att den sannolika immuniteten är kortvarigt. Mitt drömscenario är att de som har antikroppar nu också har det efter tolv månader, säger Charlotte Thålin.

En immunitet skulle innebära att de som fått antikropparna hade kunnat arbeta utan risk för att bli smittade eller smitta andra, vilket skulle få en stor betydelse för vården och hela samhället, anser Thålin.

Inom några veckor ska 2 000 personer vara provtagna och då väntar fler resultat.

– Jag skulle tro att många har fått antikroppar utan några symptom, men det vet jag inte och det ska bli intressant att se, säger Charlotte Thålin.

Studien ska också se om smittan är vanligare bland personal som vårdar personer med coronaviruset.

– En stor del av personalen jobbar aldrig med covid-patienter och andra jobbar nästan bara med covid-patienter, berättar hon.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons