Svart hål skapar nystan i rymden

Stjärnan S2 ligger ungefär 26 000 ljusår från jorden och kretsar kring det svarta hålet i Vintergatans centrum. Banan är inte plan (röd), utan spiralformad (blå). I den här illustrationen har banans form överdrivits.
Stjärnan S2 ligger ungefär 26 000 ljusår från jorden och kretsar kring det svarta hålet i Vintergatans centrum. Banan är inte plan (röd), utan spiralformad (blå). I den här illustrationen har banans form överdrivits. Foto: ESO/L Calçada/TT

För första gången har astronomer lyckats visa att Vintergatans svarta hål tvingar en stjärna att röra sig i ett rosettliknande mönster. Fenomenet förutsågs av Albert Einstein för drygt 100 år sedan – och ger ökad kunskap om hur det svarta hålet sträcker ut sig i rymden.

Jörn Spolander/TT
Publicerad
Annons

Efter nästan 30 års noggranna mätningar av en stjärna som kretsar kring det supermassiva svarta hål som finns i Vintergatans centrum kan en grupp astronomer kopplade till europeiska sydobservatoriet ESO avslöja ett säreget mönster. I stället för att röra sig i en platt bana, likt den man ser i vanliga skolböcker, snurrar stjärnan i ett rosettliknande mönster – ungefär som en utdragen spiralfjäder.

Upptäckten är egentligen inte oväntad, utan går helt i linje med de förutsägelser fysikern Albert Einstein gjorde för drygt 100 år sedan då han formulerade den allmänna relativitetsteorin. Enligt den teorin kan himlakroppar inte komma tillbaka till exakt samma ställe i sin bana, till skillnad från Newtons klassiska modell för hur himlakroppar rör sig i rymden. Resultatet blir en spiralformad bana.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons