Framtidens plan – flyger i 2 500 km i timmen

Aerion och flera andra har projekt på gång som återigen ska göra det möjligt för civila att göra långflygningar i överljudsfart. Bilden är en illustration.
Aerion och flera andra har projekt på gång som återigen ska göra det möjligt för civila att göra långflygningar i överljudsfart. Bilden är en illustration. Foto: Aerion

Flygskam visst – men vissa arbetar för att få fart på flygandet i riktigt hög fart. Flera bolag hoppas slå igenom med flygningar i överljudsfart som kan korta restiden över Atlanten till tre timmar.

Tomas Augustsson
Publicerad
Annons

Det är 16 år sedan den sista flygningen gjordes med det civila passagerarplanet Concorde. Sedan dess är det mest bara militärens stridsflyg som tar sig fram i överljudsfart. Men flera projekt är på gång för att få fart på riktigt snabbt flygande, även för vanliga civila.

Senast var det amerikanska rymdstyrelsen Nasa som tog ett stort steg när man fick klartecken att börja sätta samman X-59 med alla system. Så för första gången på mer än 30 år drar Nasa nu igång med ett experimentplan i full skala med en första flygning inplanerad för 2021.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons