Försök behandla samlagssmärta med KBT

Ikea utgör underlag för skapandet av en icke oansenlig del av mänskligheten. Hur siffrorna kommit fram är oklart, men Business Insider skriver att var femte barn i Storbritannien blir gjort ovanpå en madrass från Ikea.
Ikea utgör underlag för skapandet av en icke oansenlig del av mänskligheten. Hur siffrorna kommit fram är oklart, men Business Insider skriver att var femte barn i Storbritannien blir gjort ovanpå en madrass från Ikea. Foto: KARIN GRIP/TT
Emma Bengtson
Publicerad
Annons

Många kvinnor lider i tysthet av samlagssmärta, men få får en diagnos och behandling. Drabbade kvinnor bär dessutom ofta på katastroftankar och rädsla som leder till att de undviker sex, visar aktuell forskning som gjorts av psykologiforskarna Steven Linton och Johanna Thomtén vid Örebro universitet.

–Sex ska aldrig vara smärtsamt och en viktig del i behandlingen som vi tar fram handlar om att uppmuntra kvinnan att med sin partner utveckla en sexuell repertoar som innebär positiva känslor istället för oro, rädsla, krav, skam och skuld, säger Johanna Thomtén i ett pressmeddelande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons