Chatta om pensioner

I flera artiklar belyser SvD Näringsliv hur dagens 20-, 30- och 40-åringar kommer att få det tuffare ekonomiskt än dagens pensionärsgeneration. SvD:s reporter Joel Dahlberg bevakar pensionsfrågor och svarade på frågor om sparande och ekonomi.

Publicerad
Annons

15:13 Erik:
Är det rimligt att vi har ett pensionssystem(PPM) som bygger på att alla ska välja sina egna fonder - samtidigt som så många inte gör ett aktivt val?(eller ännu värre - väljer en gång och sedan aldrig mer)
Joel Dahlberg:
Hej Erik. Tanken var från början att premiepensionen skulle uppmuntra folk att ta eget ansvar för sin pension samt att en förväntat högre avkastning på börsen skulle ge högre pensioner. Hittills har den högre avkastningen i stort sett uteblivit samtidigt som väldigt få nytillkomna PPM-sparare väljer fonder. Precis som mycket annat inom pensionssystemet är detta nu föremål för en utredning och det kommer att ske förändringar.

15:13 Anna L:
Jag är 35 år, har en rätt ok lön och har tjänstepension sedan ca 10 år tillbaka. Bör jag ändå pensionsspara privat?
Joel Dahlberg:
Hej Anna. Det låter inte som att det är någon stor brådska, du har förmodligen ganska stora avsättningar i din tjänstepension och vid 35 års ålder är det mycket annat man kan spara i, exempelvis boende. Men det skadar inte att du kollar din förväntade pension på minpension.se och får ett grepp om vad det kan handla om för din del. Kanske vill du så småningom komplettera med eget sparande och utrymmet för det brukar öka senare i livet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons