Parlamentet avsatte Paksas

Arne Bengtsson, TT
Publicerad
Annons

i Förste i Europa som avsatts efter riksrätt
VILNIUS Litauens president Rolandas Paksas avsattes i går av parlamentet i riksrätt för grova brott mot grundlagen. Fem månaders politiskt trauma fick därmed sin upplösning några veckor före landets EU-inträde.
Talmannen Arturas Paulauskas utsågs till interimspresident i avvaktan på nyval, som väntas i juni. Paksas har då rätt att ställa upp till omval.
I ett tal inför parlamentet före omröstningen nekade Paksas till alla anklagelser och sade sig vara offer för ”dubbelmoral” och ”manipulation” med hemliga dokument.
Utanför parlamentsbyggnaden demonstrerade hundratals av hans anhängare, rapporterade nyhetsbyrån BNS.
Riksrättsåtalet byggde på tre punkter:
”” ”Rolandas Paksas bröt mot grundlagen och mot sin ämbetsed, när han genom dekret gav litauiskt medborgarskap till Jurij Borisov som tack för ekonomiska bidrag och andra tjänster.
” ”Paksas bröt också mot grundlagen och ämbetseden genom att avslöja för Borisov att säkerhetstjänsten avlyssnade dennes
telefon.
”För det tredje bröt Paksas mot grundlagen och ämbetseden genom att använda sin ställning till att påverka privata affärer så att personer i hans närhet gynnades.
För fällande dom krävdes 85 röster på minst en av åtalspunkterna. Paksas fälldes i samtliga fall med 86, 86 respektive 89 röster.

I slutet av oktober i fjol lade den litauiska säkerhetstjänstens chef fram en rapport om att Paksas hade kontakter nära den ryska maffian.
Det gällde främst Borisov, som misstänks för vapensmuggling och band till maffian.
Efter utredning beslöt parlamentet att ställa Paksas inför riksrätt, en process som har dragit ut på tiden och gjort de flesta litauer trötta på Paksasgate, som skandalen kallats.
Utgången av riksrättsåtalet ansågs länge oviss. Men när Paksas nyligen utnämnde Borisov till sin rådgivare och samma dygn tog tillbaka beslutet var hans öde uppenbarligen beseglat.
Dessutom förklarade konstitutionsdomstolen att presidenten hade brutit mot grundlagen i de tre fall, där han nu har
fällts.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons