Kritiken mot Göran Lambertz växer

Efter en debattartikel och flera framträdanden i teve och radio under veckan har justitierådet Göran Lambertz dragit på sig både stark kritik och två JO-anmälningar. Hans uttalanden om att Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, kan vara skyldig till mord han friats för är mycket olämpliga. Det anser både Anne Ramberg, generalsekreterare i Advokatsamfundet, och Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare.

Ia Wadendal
Publicerad
Annons

Göran Lambertz gick i måndags ut med en debattartikel i DN där han hävdade att det finns övertygande bevisning för Bergwalls skuld i två mord som tidigare dömts och sedan friats för, samt ytterligare ett som resning beviljats för. SvD kunde i en granskning visa att den ”bevisning” Lambertz tagit fram inte har någon bäring –
Hård kritik mot Lambertz och
SvD granskar ”fällande” argument. Därefter har han i P1 Studio Ett och SVT fortsatt hävda att Bergwall kan vara skyldig till flera mord.

– Jag tycker att det är utomordentligt förvånande att ett justitieråd går ut och leker privatdomstol mitt i ett rättsligt förfarande och dessutom hävdar skuld där personen blivit friad. Det är djupt olyckligt och olämpligt och skapar inte tilltro – man kan inte ha på sig olika hattar och vara justitieråd ena minuten och före detta justitiekansler den andra, säger Anne Ramberg.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons