ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Träning för nattugglor

Det är mörkt på gatan och hos de flesta är det dags att släcka lampan för att sova. Men för somliga är sena kvällar och nätter enda tiden att träna på. Tack vare gym med generösare öppettider är det numer möjligt. SvD:s Petra Månström har testat gymmen för nattugglor där somliga till och med har öppet dygnet runt.

Petra Månström
Publicerad
Tack vare träningsanläggningar med generösare öppettider är det numera möjligt att träna på knepiga tider. SvD:s Petra Månström har testat de nattöppna gymmen. Foto: TOMAS ONEBORG

Träning sent på kvällen eller till och med natten låter kanske inte så lockande. Men för personer med oregelbundna arbetstider kan det vara enda valet. Nackdelen är att det oftast är obemannade lokaler och därmed sämre service. Fördelen är att det inte är så mycket folk och därmed fri tillgång till maskinerna. Ett sådant exempel är Sportlife Garnisonen Östermalm som denna måndag har bemanning fram till 20.30 men öppet fram till 23 för dem med passerkort. Där möter vi Karljohan Larsson som helst tränar efter klockan 22 för att slippa köer till maskinerna.

– Man är ju här för att träna - inte titta på folk.

Titti Hallberg, regionchef för Sportlife Stockholm, bekräftar att de som söker sig till kedjans gym på obemannade tider oftast är träningsvana personer som vill köra sitt pass så effektivt som möjligt och inte har behov av socialt samspel.

Relativt nyetablerade kedjan Fitness24Seven erbjuder sina medlemmar träning dygnet runt - så mycket träning som möjligt till lägsta möjliga pris är affärsidén. Större delen av dygnet är gymmen obemannade och passerkort krävs för att kunna träna.

– På våra heltidsanläggningar med stor beläggning har vi bemannad reception dagtid måndag till fredag och en personlig tränare som håller regelbundna gruppgenomgångar av gymmet för dem som är intresserade, säger Madelen, områdeschef på Fitness24Seven.

Enligt henne dominerar taxichaufförer och skiftarbetare bland dem som väljer att träna nattetid på något av kedjans gym. På en del anläggningar finns tjejgym, en separat del som kräver ett särskilt passerkort.

– En positiv överraskning är att tjejgymkonceptet gått hem mycket bra bland muslimska kvinnor med slöja, säger Madelen.

Alla kedjans gym är kameraövervakade dygnet runt och patrulleras då och då av väktare. Enligt Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, behöver man inte oroa sig för att träna på natten.

– Visst förekommer stölder av datorer och andra värdesaker ur folks skåp, men överfallsmässigt finns inte mycket att rapportera. Gym är ganska ointressanta ur rånsynvinkel eftersom de hanterar lite kontanter och verksamheten till största del bygger på medlemskort.

Dick Malmlund tillägger att det inte finns någon anledning för gymmen att tumma på säkerheten eftersom minsta brott direkt skulle generera negativ publicitet.

Men även om träning generellt är bra för människan är sen kvälls eller natträning inte helt optimalt då det påverkar sömnen negativt. Det räcker med några knäböjningar kort före sänggåendet för att det ska bli svårare att somna. Det säger professorn och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt.

– Bäst resultat får man om man tränar någon gång mellan klockan 9 på morgonen och 18 på kvällen, då kroppen är inställd på att vara vaken och aktiv. Sämst presterar man runt fyratiden på morgonen eftersom kroppen är inställd på sömn.

Ändå tycker Torbjörn Åkerstedt att träning på natten är bättre än att inte träna alls.

SvD testtränar på nattöppna gym:

1. Fitness24Seven Fridhemsplan, S:t Göransgatan 53.

Öppet dygnet runt, bemanning må-fre 12.00-19.00. Har flera anläggningar runt om i Stockholm, se
www.fitness24seven.com.

Min upplevelse: MTV-videon som visas på den vägghängda tv:n överröstas av suset från min motionscykel. Då och då ger en biffig kille som lyfter vikter längre in i gymmet ifrån sig ljud av ansträngning. Inne i tjejgymmet sitter en ensam tjej och läser en tidning samtidigt som hon cyklar på en motionscykel. Sammantaget är vi tre personer som tränar. Känslan av ödslighet är påtaglig och jag som blir peppad av att kolla in andra tränande får problem med motivationen. Men jag saknar inga maskiner och köerna är obefintliga.

TIDPUNKT FÖR BESÖK: 00.30

2. Sportlife Garnisonen Östermalm, Karlavägen 100.

Öppet för medlemmar med passerkort måndag-söndag 05.00-23.00. Bemanning mån-tor 09.00-20.30, fre 09.00-19.00, lör 10.00-14.00 och sön 12.00-16.30. Har flera anläggningar i Stockholm, se
www.sportlife.se.

Min upplevelse: Känslan av att träna hemma i någons vardagsrum förstärks av att lokalen tycks vara inhyst i en före detta kontorslokal. Mig medräknad är vi fem ganska vanliga motionärer som kämpar i gymmaskinerna denna sena måndagskväll - jag är enda tjejen.

TIDPUNKT FÖR BESÖK: 22.30

3. SATS Odenplan, Odengatan 65.

Öppet och bemannat mån-tor 06.00-00.00, fre 06.00-21.00, lör 08.00-20.00 och sön 10.00-22.00. Har flera anläggningar runt om i Stockholm, se
www.sats.se.

Min upplevelse: Stor gymlokal med så pass många besökare att det är svårt att räkna. De flesta är i åldrarna 20-30, med jämn fördelning mellan könen. Och nu när vi närmar oss stängningstid är det ändå glest jämfört med vad det brukar vara under rusningstid (17-20) här i träningssugna Vasastan, berättar platschefen Alexander Hed.

TIDPUNKT FÖR BESÖK: 22.45

”Även nattugglor bör vila”svd.seTräningsexperten tipsar:svd.se