Recension

SidewaysSideways

Jan Söderqvist
Publicerad
Annons

Miles (Paul Giamatti) är skild sedan några år, och gillar det inget vidare. Jack (Thomas Haden Church) ska snart gifta sig, och är inte säker på att han gillar det något vidare. Ingen av dem har skördat några yrkesmässiga framgångar på länge. Romanförfattaren Miles lyckas aldrig bli publicerad, skådespelaren Jack gör några enstaka inhopp som speaker i reklamfilmer.
De är gamla kompisar från college, men har i övrigt just ingenting gemensamt. Icke desto mindre är Miles utsedd till best man, och veckan före bröllopet ska de båda enligt planerna bedriva manlig samvaro med golf och vinprovning i Kaliforniens natursköna Santa Ynez Valley, där pinot noir-druvan trivs i den kalla dimma som driver in från havet.

Skillnaderna i såväl temperament som förväntningar på resan kommer omedelbart till uttryck när Jack till Miles stora fasa redan i bilen öppnar en flaska årgångschampagne och börjar halsa. Miles vill helst av allt fyllna till långsamt och med stil under initierade samtal om bouquet och aromer, medan Jack helt enkelt vill festa och ragga på allt som rör sig under sin sista vecka som ungkarl.
Miles kan inte glömma sin exfru och känner sig inte alls på humör för nya relationer. Jack är övertygad om att lösningen på vännens alla problem är sällskap i sängen, och han påtar sig ädelmodigt uppgiften att ordna den saken. Det enda han begär i gengäld är att Miles inte lägger några hinder i hans egen väg med sin negativa attityd och framför allt inte skvallrar om det stundande giftermålet. Och snart nog är en dubbeldejt inbokad, buteljerna uppkorkade och bollarna i rullning.
Alexander Payne (Election, About Schmidt) har ett gott öga till Amerikas underpresterare, och Miles är ett fascinerande exemplar: en loser vars loseridentitet rymmer både ett mått av högmod (vinsnobberiet) och en trygghet han ogärna sätter på spel. Å ena sidan äcklas han av att vara så misslyckad att han inte ens förtjänar att få ta livet av sig; å andra sidan motsätter han sig varje förändring som innebär någon form av känslomässigt risktagande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons