Facebook vill lära vänner ett schysst samspel

SOCIAL RAPPORT Facebook har infört ett ”socialt system” för de miljoner anmälningar som varje vecka kommer in för något som lagts upp på Facebook. Resultat: Tre gånger fler reder ut problem med varandra i stället för att be Facebook ingripa.

Agneta Lagercrantz
Publicerad
Annons

Har du också varit taggad i ett foto på Facebook och inte riktigt gillat att det finns där? Miljoner människor över hela världen reagerar varje dag på innehåll som de själva figurerar i. Fram till för ett par år sedan bad de oftast Facebook ta bort bilden för att den stred mot reglerna, alternativt blockerade den som lagt upp den.

Men på den tiden hade Facebook inte förstått vad som låg bakom de nära en miljon anmälningar som kom in till nätverket varje dag. Säkerhetsteamet såg hur folk kramades, gjorde galna miner mot kameran, log och skrattade –inte fanns något där som kunde kategoriseras som mobbning. Eller hatiskt innehåll. Eller porr, droger, hot. I nio fall av tio fanns inget i bilden som stred mot företagets sex listade gemenskapsregler. Alltså kunde de inte göra något.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons