ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Krönika

Jonas Fröberg:

Din bil drar mer soppa än du tror

Jonas Fröberg

Gung, gung. Som ett litet barn som träder in i sömnens underbara värld har vi bilköpare vaggats in i en verklighet – där vi trott att vi är miljövänliga. Det är bara en sak. Det är fel.

Jonas Fröberg
Publicerad

Bilarna drar betydligt mer än vad som står på papperet. Det är biltidningen Auto motor & sport som låtit testa 10 bilar, 5 bensin- och 5 dieseldrivna. Bensinbilarna drog i genomsnitt 26 procent mer – och dieselbilarna 36 procent mer. Allra längst från verkligheten var en bensindriven Audi A5 som drog hela 54 procent mer i stadstrafik än vad som framgår i den ärtiga säljbroschyren.

Och innan du hinner höja handen och säga drapan: ”Det-här-visste-vi-ju, bilar-drar-mer-i-verkligheten.” Hejda dig. Biltidningen har nämligen låtit genomföra exakt samma test som tillverkarna gör. Det som kallas ECE-körcykeln och simuleras i ett laboratorium. Skillnaden var att Auto motor & sport inte använde specialbränsle eller optimerade testbilar från biltillverkarna – som har fritt fram att bland annat komma med egenhändigt uträknade rullmotstånd.

Laddar…