ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Diagnoser skapar en ny människa”

TRENDIG KÄNSLIGHET. Det går mode även i diagnoser. Att depressionerna ökar hänger ihop med det faktum att moderna mediciner sägs bota ett brett spektrum av psykisk ohälsa. Det bidrar också till att skapa nya ideal. Utmattningssyndrom är en ny diagnos som redan börjar låta 1900-talsgammal.
– Det händer något när vi får ett namn för ett syndrom. Det har en tendens att dra till sig bärare, säger Mia-Marie Hammarlin som nyligen disputerade i etnologi med avhandlingen Att leva som utbränd.

Maria Carling
Publicerad
Annons

Utbrändheten slog ned som en bomb i Sverige under det sena 1990-talet och det tidiga 2000-talet. Folk som arbetat för hårt ”gick in i väggen” på löpande band. Sjukskrivningarna ökade dramatiskt. Till en början förknippades fenomenet med it-boomen och ”den nya ekonomin”, sedan med nedskärningarna i den offentliga sektorn. På senare år har utbrändheten börjat ifrågasättas och sjukdomens status dalat från att ha varit en yuppiesjuka till att bli en sjukdom för kvinnor i låglöneyrken.

Utmattningssyndrom är den medicinska termen, utarbetad bland annat av psykiatern Marie Åsberg. Diagnosen godkändes av Socialstyrelsen år 2003. ”Utbränd” heter det i folkmun. Så kallar sig Mia-Marie Hammarlins intervjupersoner i avhandlingen oavsett vilken medicinsk diagnos de har. Smärta, glömska, nedstämdhet och sömnlöshet, liksom en stark ångest över att gå till jobbet har de flesta av dem lidit av. Flera av dem talar om att de har varit deprimerade.

Laddar…