ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Skyddar mörk choklad hjärtat?

Forskare i Australien har använt matematiska formler för att beräkna om choklad kan skydda dig mot hjärtsjukdomar och stroke. Enligt forskarna visar resultatet att en daglig dos av mörk choklad kan förhindra både hjärtattacker och stroke.

SvD
Publicerad
Foto: COLOURBOX

Forskarna från Australien använde en matematisk modell för att förutsäga långsiktiga hälsoeffekter av att äta mörk choklad varje dag.

I uträkningarna ingick över 2 000 personer med ett tillstånd som kallas
metabola syndromet, vilket innebär att de har en förhöjd risk att drabbas av hjärtsjukdomar eller stroke.

QUIZ:
Vad vet du om choklad?

I undersökningen räknade forskarna bland annat på hur choklad skulle kunna förhindra hjärtinfarkter och stroke.

Enligt den brittiska
tidningen Independent visar beräkningarna att ett dagligt intag av choklad i riskgruppen skulle förhindra 70 icke-dödliga och 15 dödliga hjärtattacker eller stroke per 10 000 personer under en tio års period.

Forskarna betonar att de skyddande effekterna endast gäller för mörk choklad som innehåller minst 60 till 70 procent kakao, inte för mjölkchoklad eller vit choklad. Detta är förmodligen på grund av högre nivåer av flavonoider i mörk choklad. För att förhindra hjärtattacker och stroke måste också människorna i riskgruppen äta en dos choklad varje dag, för att få det bästa resultatet.

Men det finns kritiker till studien, då den främst består av uträkningar och inte heller har tagit med de negativa konsekvenserna av att äta choklad varje dag.

– Rekommendationerna att äta mörk choklad dagligen kommer säkert att tilltala människor med metabolt syndrom, men dessa fynd är mer hypotetiska än bevisade och resultaten behöver verkliga uppgifter för att bekräftas”, säger Kenneth Ong vid Brooklyn Hospital Center i USA till Independent.

– Jag misstänker att äta mörk choklad varje dag i 10 år kan få oavsiktliga negativa konsekvenser. Det extra socker- och kaloriintaget kan påverka studiens patienter, som är överviktiga och glukosintoleranta att börja med, negativt.

LÄS MER:
Experter: Den chokladen är nyttigast

LÄS MER:
Maten som kan bota sjukdomar

RECEPTSPECIAL:
Baka med choklad

svd.se