ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

USA mildrar kritiken mot Iran

Kommer George W Bush och Dick Cheney att beordra attack mot Iran innan de avgår? Ett nekande svar överväger trots allt bland experter i Washington men en falang misstänker att presidenten och vice presidenten skulle tycka att det vore en nesa att inte fullfölja hoten.

Karin Henriksson
Publicerad

Efter beskedet i torsdags om utvidgade sanktioner riktade mot Irans inflytelserika revolutionsgarde kom mildare uttalanden. Först från andremannen i UD, Nicholas Burns, som sa att åtgärden är tänkt att f ö r h i n d r a krig, sedan från utrikesminister Condoleezza Rice som återupprepade att hon är beredd att träffa representanter från Teheran när som helst och var som helst – bara de först på ett trovärdigt sätt kan bevisa att de skrotat kärnvapenplanerna.

Men det unilaterala draget måste ändå sägas vara en upptrappning, där adressaterna i lika hög grad var det ryska och det kinesiska ledarskapet som president Ahmadinejad och mullorna i Teheran. I Vita huset har man tröttnat på långbänken i FN och detta var en påminnelse på skarpen om den fara som den iranska regimen utgör.

Laddar…