Fredric Karén:Nu börjar Löfvens kamp om det glömda Sverige

Fredric Karén

Kommande vecka ger sig statsminister Stefan Löfven (S) ut på turné för att uppmärksamma klyftorna i Sverige. Ett antal orter som vanligtvis inte hamnar i politikens centrum ska besökas.

Men det bortglömda Sverige är betydligt större än vad en veckas turné kan omfatta. Sedan mitten av 1980-talet har nästan hälften av landets 290 kommuner tappat invånare, enligt siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

För den som inte lever med landsbygdens utmaningar kan det samtidigt vara svårt att se dem – och här finns en grogrund för populistiska krafter, enligt Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi på Jönköping International Business School.

– Både brexit och Trump-valet är väldigt tydliga illustrationer av vad som kan hända. Om man känner att politikerna inte hör oss, journalisterna skildrar inte våra utmaningar – då är det sista man har att ta till sin röst, säger hon.

Statsministerns resa börjar i morgon i den lilla orten Lessebo i Småland. SvD:s Göran Eriksson och fotograf Tomas Oneborg reste dit för att skildra ”glappet” mellan väljarna och de valda politikerna.

Här har jag samlat en del av den bästa journalistiken från SvD den senaste veckan. Med hopp om en fortsatt trevlig söndag!

Fredric Karén
Publicerad
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons