Nu tystar Ryssland rösterna från Gulag

Utanför Perm ligger Rysslands mest välbevarade läger från den sovjetiska Gulagarkipelagen. I dag har ryska staten tagit över museet. Det ska göras ”objektivt”. I klartext: det ska inte längre talas om de politiska fångarna. Bläddra bland fotografen Oksana Jusjkos bilder.

Publicerad
Annons

Det så kallade Gulag var ett nätverk av arbetsläger i Sovjetunionen. Det första egentliga Gulaglägret grundades år 1923 på Solovkiöarna. Historikerna debatterar fortfarande det egentliga syftet med lägren, eftersom de visade sig vara ineffektiva. Under Stalins politiska terror på 1930-talet var det uppenbart att lägren användes för att oskadliggöra all tänkbar opposition.

Att fly från lägret var i praktiken omöjligt. Flera olika stängsel, vallgravar, snubbeltrådar och patrullerande soldater med schäfrar omöjliggjorde flykt. Ungefär 14 miljoner personer satt i läger mellan 1929 och 1953. Efter Stalins död 1953 trappade man småningom ner antalet läger och förhållandena förbättrades något. Systemet med arbetsläger förblev dock i bruk ända fram till slutet av 1980-talet. Perm-36 stängdes 1988.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons