Många oklarheter kring mordet

Det finns fortfarande motstridiga uppgifter kring hur Benazir Bhutto dog. Att hon skulle ha slagit ihjäl sig när hon duckade motsägs av ögonvittnen i den bil där Bhutto färdades. De hävdar att hon blev skjuten.

Bertil Lintner
Publicerad
Annons

”Benazir Bhutto blev inte skjuten, hon dog när hon slog huvudet mot biltaket när en bomb exploderade och tryckvågen fick henne att ramla.” Det säger Javed Iqbal Cheema, en talesman för den pakistanska inrikesdepartementet – och det uttalandet har fått Bhuttos anhängare att rasa. Sherry Rehman, taleskvinna för Bhuttos parti, var ögonvittne till händelsen och säger till brittiska BBC att bilen de färdades i var full av blod från skottskador, inte något slag i huvudet. En annan talesman för det Pakistanska Folkets Parti anklagar regeringen för att försöka släta över omständigheterna kring mordet på Bhutto. ”De är nervösa, de försöker bortförklara varför hon inte försågs med tillräcklig säkerhet”, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Ilskan är fortfarande stor efter mordet på Bhutto, och protester har hållits från Muzaffarbad i den del av Kashmir som kontrolleras av Pakistan ner till miljonstaden Karachi i söder. Och det är främst i söder, i Bhuttos hemprovins Sindh, som protesterna varit våldsammast. Ett 40-tal människor har dödats under upploppen och elva vallokaler har bränts ner, med röstlängder och allt. Det är därför ännu mer troligt att valet, som skulle hållas den 8 januari, nu måste uppskjutas. Landets centrala valråd kommer att mötas på måndag för att fatta beslut, men enligt källor i den pakistanska huvudstaden Islamabad är man angelägna att valen skall hållas så snart det är möjligt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons