Flera tidigare grova serievåldtäkter i Sverige

Den misstänkte Hagamannen Niklas Lindgren är inte den förste. På 1980-talet härjade en serievåldtäktsman i Göteborg med samma öknamn. Han flyttade till Stockholm, där han under en varm sommar spred skräck i Stockholm. Där kom han att kallas ”Södermannen”.

Sara Haldert
Publicerad
Annons

0 Farstamannen satte skräck i förorterna
Under tre månader 1991 överfölls 14 kvinnor i Stockholms södra förorter. Fyra våldtas. I fyra fall lyckas mannen genomföra våldtäkterna, men ingen gärningsman greps.
1972 kom de första skrämmande rapporterna om en maskerad, knivbeväpnad man som våldtog kvinnor i stadsdelen Haga i Göteborg.
Han kom snabbt att kallas ”Hagamannen”. Under tre års tid jagades han av polisen innan han greps, erkände sammanlagt 13 våldtäkter och dömdes till fyra års fängelse.
En varm juninatt 1982 tog sig en man in i en kvinnas lägenhet på Södermalm i Stockholm och våldtog henne under knivhot. Det blev startskottet för en skräcksommar för Stockholms kvinnor.

Flera kvinnor på Södermalm föll offer för mannen, som snart fick namnet ”Södermannen”.
Gång på gång använde han sig av samma hårresande metod.
Genom att klättra in genom ett öppet fönster tog han sig nattetid in i kvinnornas hem och förgrep sig på dem i deras egna sängar. Alltid under knivhot, och utan att efterlämna några
spår.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons