De vill utplåna historien

En hel värld upprörs av bilder som visar hur IS-anhängare går bärsärkagång i museet i Mosul och skövlar fornminnen i Nimrud. Medvetna attacker på kulturarvet är inget nytt. Det kan handla om en ambition att utplåna historien och rensa ut spår av mångkultur.
Se några exempel på attacker på kulturarvet ur den moderna historien.
Reporter: Elisabet Andersson
elisabet.andersson@svd.se

Publicerad
Annons

Bron i Mostar
Den raserade bron i Mostar blev en symbol för det oförsonliga kriget på Balkan. Bron, ritad av en ottomansk arkitekt på 1500-talet, hade varit stadens stolthet. Bron hade förenat stadens två delar, och blivit en länk mellan muslimskt och kristet. Den hade också representerat Bosniens brokiga historia. Men eftersom bron var byggd under det turkiska styret på 1500-talet kunde den ses som en symbol för det muslimska folket.
I striderna mellan stadens muslimer och katolska kroater sköts bron sönder av kroatiska styrkor 1993.
I dag är bron återuppbyggd, med finansiering från bland andra Världsbanken, Unesco och Kroatien.

Buddhastatyerna i Bamiandalen
2001 sprängde talibaner två gigantiska Buddhastatyer i Bamiandalen i Afghanistan. Statyerna var uthuggna ur klippväggen på 500-talet. Enligt talibanerna, som genomförde en kampanj för att rensa Afghanistan på förislamiska inslag, var de ett uttryck för avgudadyrkan.
Bamiandalen låg längs Sidenvägen mellan Kina och Europa och var en gång en betydande buddhistisk samlingspunkt där munkar levde i grottor.
Efter att statyerna förstörts pågick länge diskussioner om att återuppföra dem. Till slut valde FN-organet Unesco att inte stödja en rekonstruktion.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons