Ny Google-tjänst hotar integritet

Googles nya tjänst Street View kan strida mot den personliga integriteten. Tjänsten som visar gatubilder i anslutning till sajtens kartverktyg möter motstånd i både Australien och USA men den kan komma att lanseras även i Sverige. ”Det kan få förödande konsekvenser för enskilda individer om det inte sköts rätt”, säger integritetsdebattören Per Ström till SvD.se.

Publicerad
PAUL SAKUMA/AP & HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX | MONTAGE: SVD
Foto: PAUL SAKUMA/AP & HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX | MONTAGE: SVD
Annons

Kartverktyget Google Maps använder både sattelitbilder och flygfoton för att ge besökaren så detaljerad information om ett specifikt ställe som möjligt. Nu utökar sökgiganten verktyget med tjänsten Street View, närbilder på gator och miljöer som tas med hjälp av kameror som monterats på Google-märkta bilar. I maj lanserades tjänsten för ett femtontal amerikanska städer och i Australien pågår fotograferingen som bäst med lansering nästa sommar.

Men kritiker menar att den nya tjänsten är ett ingrepp i den personliga integriteten och i både USA och i Australien har sökjätten tvingats plocka bort flera bilder från sajten. Bland annat på en kvinna, vars trosor sticker fram ur jeanslinningen samt en man som står utanför en butik med ”vuxen-litteratur”, rapporterar Sydney Morning Herald.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons