Gröna gubbar hittar hem

Under vintern har flera uppmärksamma stockholmare blivit adoptivföräldrar. Men inte i vanlig bemärkelse. Konstnären Anna Hesselgren placerade i höstas ut 30 självlysande figurer på stan. Nu har de gröna gubbarna flyttat in hos människorna som plockat upp dem.

Publicerad
Konstnären Anna Hasselgren placerade ut 30 små människorna  i Stockholm  i höstas. Hälften av dem har hittills fått en fadder, resten har blivit stulna eller väntar fortfarande på att få en fadder.

Konstnären Anna Hasselgren placerade ut 30 små människorna i Stockholm i höstas. Hälften av dem har hittills fått en fadder, resten har blivit stulna eller väntar fortfarande på att få en fadder.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Nyfikna flanörer har den senaste tiden undrat vad det är för miniatyrmänniska som plötsligt legat framför fötterna. 30 halvmeterlånga gröna gubbar, liggandes i fosterställning, placerades i oktober förra året ut i olika miljöer i Stockholms innerstad som en del av Anna Hesselgrens konstprojekt Still alive – Människan som platsen.

Många av dem som passerat figurerna, som inte ser mycket ut för världen under dagtid men som lyser starkt när mörkret faller, har nog varken brytt sig eller tagit sig tid att fundera vad den självlysande gipsgubben gör på gatan, i buskaget eller under parkbänken. Men de som inspekterade objekten upptäckte att de på ena sidan av kroppen har en ingraverad webbadress, där den nyblivne faddern kan ta del av instruktionerna. De går i korthet ut på att man ska sätta in valfri summa pengar till en hjälporganisation och sedan höra av sig till Anna Hesselgren för att få ett fadderskapsbevis.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons