”Filmpolitiken på tvärs mot målen om jämställdhet”

DEBATT A-märkning av filmer leder inte till jämställdhet. Men den har gett upphov till en debatt som är akut när filmpolitiken nu går på tvärs mot mångfaldsmålen. Det skriver författarna till en rapport om jämställdhet i filmbranschen.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Debatten om A-märkningen i Svenska Dagbladet (7/11, 8/11, 12/11) reser frågor om jämställdhet och mångfald i filmmediet. En fråga som bör ställas i sammanhanget är: Vilken filmpolitik gynnar produktion av film som utmanar normer och föreställningar, film som speglar andra verkligheter och erfarenheter än de vi är vana att se?

Jämställdhets- och mångfaldsmålen i filmavtalet syftar till att mångfalden också ska synas i filmerna som görs. Här finns inga garantier, men chansen att olika erfarenheter gestaltas torde ändå öka om människor som inte hör till skaran vita medelklassmän också bidrar till filmproduktionen. Internationell forskning visar att andelen kvinnor som syns på film ökar, och objektifierande och sexualiserande framställningar minskar, om regissör och/eller manusförfattare är kvinnor.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons