ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

På jakt efter urmodern

Louise Bourgeois har lämnat spindelmamman och istället tagit sig an havande kvinnogestalter. Nu visar Galleri ­Andersson Sandström nya ­alster av den hårt arbetande 98-åriga konstnären som vill transformera hat till kärlek.

Erica Treijs
Publicerad

Hon kan tänka sig att ställa upp på intervjuer – skriftligen, och är därmed en av världens äldsta internetanvändare. Så bara timmar efter den första kontakten med New York-bon Bourgeois plingar det till i e-postlådan med konstnärens korta och koncisa svar. Inga hälsningsfraser eller utvikningar. Allt är effektivt och rakt på sak. Men då handlar det om något så världsligt som kommunikation. Louise Bourgeois konst kräver ett helt annat förhållningssätt, eller i alla fall känns det så.

Moderskapet är ständigt centralt i den fransk-amerikanska konstnären Louise Bourgeois skapande. Det handlar om den egna kvinnligheten, dagen då hon födde sin äldsta son Jean-Louis är den viktigaste dagen i hennes liv, men också den moderliga packning som hennes egen mamma lyckades stuva ned i det lilla barnets minne.

Laddar…