Omvärlden testar Irans nya signaler

Förhoppningarna är höga när Iran och världens sex mäktigaste länder i dag samlas i Genève för att diskutera Irans kärnprogram. Mötet väntas visa om Iran menar allvar med att inte vilja utveckla kärnvapen.

Publicerad
Annons

Ett iskallt dödläge har pågått i omkring tio år. Men med valet av Irans nye president Hassan Rouhani i juni tycks töväder vara på gång. Det visades inte minst av Rouhanis telefonsamtal med USA:s president Barack Obama nyligen – den första konversationen mellan de två ländernas ledare på över 30 år. Rouhani verkar också fast besluten om att vilja lätta på de tunga ekonomiska FN-sanktionerna mot Iran. Då gäller att övertyga omvärlden att man inte försöker skaffa sig kärnvapenkapacitet.

I dag träffar iranska representanter därför företrädare för säkerhetsrådets fem permanenta medlemmar USA, Kina, Ryssland, Storbritannien och Frankrike plus Tyskland för att återuppta förhandlingarna om landets kärn- energiprogram. I två dagar kommer parterna att sitta kring ett förhandlingsbord på FN-högkvar- teret i Genève. Säkerhetspådraget är massivt inför samtalen, FN-byggnaden har genomsökts med bombhundar och all parkering nära högkvarteret förbjuds under två dagar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons