Bilder: 30 år efter Heysel – såren oläkta

39 människor dog när engelska supportrar stormade en läktarsektion med italienska fans på Heyselstadion i Bryssel den 29 maj 1985. 30 år efter Europacupfinalen mellan Liverpool och Juventus är sår fortfarande oläkta i Italien. Här är fotbollskatastrofen i bilder: upprinnelsen, infernot och efterspelet.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Två belgiska poliser vaktar sektion Z på Heyselstadion den 29 maj 1985. Ett slagfält. Bakom dem hade några timmar tidigare 39 människor förlorat livet, och 600 skadats, inför Europacupfinalen mellan Liverpool och Juventus. 32 av de döda var från Italien, fyra från Belgien, två från Frankrike och en från Nordirland. Den yngsta fotbollssupportern som dog var 11 år. 30 år har gått sedan Uefa-fotbollens mörkaste dag, men engelsmännens stormning är långt ifrån glömd i Italien – scrolla nedåt.

En äldre man på väg upp för trapporna till Grande Madre di Dio, kyrkan i Turin där Juventus på 30-årsdagen av Heyselkatastrofen anordnar en minnesmässa. ”I för många år har dessa 39 dödsoffer blivit föremål för hån, med enda syfte att attackera de svartvita färgerna”, meddelade klubben i ett ovanligt starkt uttalande om Heyseltragedin. Juventus hoppas att mässan ska bidra till reflektion så att en sådan avskyvärda handling inte upprepas.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons