ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Möbler av det rätta virket

Det trärena vinner allt större mark. Till och med den tidigare så ratade furun har fått kliva fram i rampljuset igen, mycket tack vare vårt ökade miljöintresse.

Lotta Ringdahl
Publicerad
Annons
Lisa Hillands skåp My granddaughetrs cabinet finns att beskåda på NK. Foto: PEO OLSSON
Wood skrivbordslampa av Griella Gustavson och Mattias Ståhlbom på Taf för Muuto. Foto: PEO OLSSON
Köksbord och stolar av den norske formgivaren Öyvind Wyller. Foto: PEO OLSSON

MILJÖTÄNK

Det fanns en tid då allt trä skulle målas och betsas. Trärent var i stort sett passé. I mångas ögon var trären furu det allra värsta och något som på sin höjd kunde få finnas i fjällstugan men absolut inte i finrummen. Men nu är det andra tider och både möbler och övriga inredningsdetaljer i obehandlat, oljat eller vaxat trä har vunnit vårt gillande igen - och då inte bara det finslipade och snidade utan även det råa och obehandlade.

Annons
Annons

– Den ruffa ytan är inte vidare funktionell utan mer en lek och ett uttryck för experimentlusta, säger Leif Burman, inriktningsansvarig för möbelsnickeri vid Carl Malmsten Furniture studies vid Linköpings universitet.

Han konstaterar att intresset för de trämöbler som Malmstensskolan står för alltid varit stort. Men nu har det trärena spridit sig. Kunderna efterfrågar åtgärdsbara ytor i sin strävan efter mer hållbara och miljövänliga möbler.

– Det är absolut ett miljötänk som styr, säger Leif Burman.

En trend han ser bland Malm-stensstudenterna är att de använder furu i större utsträckning än tidigare, och då inte så kallad blåfuru som användes frekvent på 1960- och 70 talet.

– Nej, de använder furu på nya sätt. Tar fram och sågar annorlunda med finare ådring och struktur som följd. Furu är ett fantastiskt material som vi i Sverige dessutom har gott om. Mycket möbelmaterial importeras annars från Ryssland och USA, säger han.

En som har anammat trätrenden är formgivaren Lisa Hilland. Hennes skåp My granddaughters cabinet, tillverkat av flera olika träslag, uppmärksammades stort på möbelmässan i Milano förra året. Idén till möbelserien, som också innehåller bord och stol, fick fäste när Lisa blev mamma. Hon funderade då mycket över design arbetet i förhållande till etik, samtidigt som hennes intresse för ärvda möbler växte.

– Min gammelfarfar var snickare och tillverkade ett furubord för över 100 år sedan, och det blir bara vackrare med åren. Jag ville själv skapa något äkta i naturligt material som kan gå i arv till mina döttrar, förklarar hon.

Annons
Annons

Skåpet My granddaughters cabinet har ett klassiskt formspråk men är högst modernt. Stommen består av björk och resten av körsbär, ek, päron och björkfanér och detaljer av renskinn.

– Det trärena känns väldigt rätt och björk har en vacker silkeslen yta som jag gillar. Det känns dessutom bra att använda svenska träslag. Jag tror att konsumenterna i fram tiden kommer att köpa färre saker och kommer att vilja ha kontroll över hela kedjan, var möbeln tillverkas, av vem och av vad. Ett slags rättvisemärkning för möbler.

Trärena möbler kräver dock underhåll. Visserligen kan patinan bli vackrare med åren, men utan underhåll förkortas möblernas livslängd. Den som väljer trärent för miljöns och hållbarhetens skull gör alltså bäst i att vårda sitt möblemang.

Ofta är möblerna fabriksoljade när de köps, men därefter behöver man fylla på med jämna mellanrum. Ju mer mättat träet blir av olja, desto längre livstid får det.

– Trä är annars väldigt känsligt för fukt och fett, varnar Leif Burman. Och inoljning gäller inte bara möbler utan även golv och andra träprodukter.

Generellt behöver allt trä behandlas, hur ofta beror på träslaget. Furu suger exempelvis åt sig olja lätt till skillnad från päronträ som är tätare. Vilken sorts behandling är nästa fråga.

– På skolan använder vi oss av olja med vax i för att få mer lyster och bättre skyddande yta, säger Leif Burman. Rena linoljor är också bra. I ren olja finns heller inga lösningsmedel.

Lotta Ringdahl

Annons