Politisk spänning påtaglig sedan länge

Den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords och ett tiotal andra person skadades i en skottlossning på lördagen i en livsmedelsbutik i Tucson i Arizona. Giffords fördes till ett universitetssjukhus och hennes tillstånd betecknades som kritiskt på lördagskvällen.

Den 40-åriga Giffords omvaldes i kongressvalet i november efter en hård strid med en utmanare i den så kallade Tea party-rörelsen. Möjligen var det för tidigt att fastslå att det låg politiska motiv bakom men spänningen har varit påtaglig länge, med hätska utfall mot president Barack Obama och hans demokratiska partikamrater.

Karin Henriksson
Publicerad
Annons

– Ännu har vi inte alla svar. Vad vi vet är att denna meningslösa och fruktansvärda våldshandling inte hör hemma i ett fritt samhälle. Jag vädjar nu till alla amerikaner att sälla sig till mig och Michelle och hålla kongressman Giffords och övriga offer i denna tragedi i våra böner, sa Obama i ett uttalande sent igår.

Under förra vårens intensiva debatt om Obamas vårdreform utsattes flera demokratiska kongressledamöter för attacker. Enligt Washington Post hade åverkan skett på dörren till Giffords kontor hemma i Tucson. Giffords stöttar dessutom stamcellsforskning som upprört många i den kristna högern och hon representerar alltså en valkrets i Obamas rival John McCains hemstat, där även invandrarfrågan väckt häftig debatt.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons