Rock onHögst charmant album av Teddybears

Teddybears med bröderna Åhlund, Klas och Joakim samt Patrik Arve.
Teddybears med bröderna Åhlund, Klas och Joakim samt Patrik Arve.

Bröderna Åhlunds produktioner på Teddybears nya album ”Rock on” låter som Robyn, fast utan Robyn och med dancehall i hjärtat, skriver SvD:s recensent Stefan Thungren.

Stefan Thungren
Publicerad
Annons

Det är inte helt enkelt att med fingret rita upp en fyrkant där det går att pressa in trion Teddybears, varken musikaliskt eller när det kommer till politisk ambitionsnivå. Samtidigt som de på många sätt personifierade det grabbigt opolitiska 90-talet en gång i tiden, när de spelade grindcore och satte en jättelång manslem på det utvecklingsbara konvolutet till sitt andra album, så är de idag en av våra politiskt mest laddade akter. När många andra håller märkligt tyst om sin samtid kuppar de mot SD i Sommarkrysset och markerar kraftigt gentemot sexistiska trakasserier av feministiska politiker. Och musikaliskt låter de på samma gång djupt rotade i 90-talet, men tack vare bröderna Åhlunds produktioner låter det även som Robyn, fast utan Robyn. Faktum är att de på ”Rock on” har satt på sig vintage-beppehattar från Stüssy och flugit tidsmaskin med denna attityd i handbagaget till Kingston, Jamaica, med en snabb mellanlandning i London.

Idén är inte alls tokig, såväl pop-ideologiskt som kommersiellt. Major Lazers samarbete med danska Mø på ”Lean on” var förra årets kanske största hit, och med dancehall i hjärtat så sköt den i toppen även på Jamaicas listor. Och jamaicanska artister är ofta pigga på att experimentera, vilket här har resulterat i en gästlista där nästan varje spår på detta åttonde kapitel av Teddybears har ett inhopp från Busy Signal, Beenie Man, Baby Trish eller Cutty Ranks. Även detta går helt i linje med deras musikaliska kaosteori, Cutty Ranks är i princip synonym med dancehall-genrens linda under det tidiga 80-talet, medan Busy Signal stod för en av förra årets finaste singlar i ”Text message”. Och Baby Trish, hon har knappt fyllt tonåring, bara det.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons