Är 2013 året då en bostadsbubbla briserar?

Är 2013 året då en bostadsbubbla briserar? Når boräntorna ännu lägre nivåer – eller kan en förvärrad eurokris lyfta räntorna till de höga nivåer som vid finanskrisen för drygt fyra år sedan? Tre personer blickar framåt och skissar på bomarknadens utveckling.

Publicerad
INGVAR KARMHED
Foto: INGVAR KARMHED
MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
ELISABETH OLSSON WALLIN/ SEB GROUP
Foto: ELISABETH OLSSON WALLIN/ SEB GROUP
Annons

– Jag har svårt att se utrymme för stigande priser på bostadsmarknaden i Sverige i år.
Det är flera faktorer som får Cecilia Skingsley att prognostisera en stillastående prisutveckling. Bolånetaket, måttlig ekonomisk tillväxt och, som hon uttrycker det, en svagare trend på arbetsmarknaden ligger i den ena vågskålen. I den andra vågskålen, som stöttar bopriserna, ligger förväntningar om lägre boräntor samt inkomstökningar för många hushåll. Summa summarum – bostadsmarknaden 2013 ser ut att bli en upprepning av 2012.

Men nu talar hon om priset på bostadsrätter och villor generellt. Det går inte att dra hela Bostadssverige 2013 över en kam.
– Undantaget, där priserna kan fortsätta stiga, är Stockholm där inflyttningen fortfarande är kraftig i förhållande till bostadsbyggandet.
Hon tror även att det kan finnas regioner, eller enskilda kommuner, där bostadspriserna kan komma att backa om arbetsmarknaden där kraftigt försämras. Däremot – att det ska komma ett brett prisfall i riket ligger inte i förväntansbilden hos henne.
– För att det ska uppstå bredare prisnedgångar krävs först en rejäl försämring på arbetsmarknaden som slår in i tjänstesektorn i storstäderna. Och där är vi i vart fall inte ännu.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons