Den motvillige fundamentalisten

Alla människor behöver ett fundament, men det kan se olika ut. SvD Kultur bad några författare att beskriva sin relation till det fundamentala i livet, det som man inte kan leva utan på gott och på ont. Först ut är Qaisar Mahmood, som berättar om sin tid som motvillig fundamentalist.

Qaisar Mahmood
Uppdaterad
Publicerad
Annons

De var två. 18 minuter mellan det första och det andra planet. Det sägs att en fjärils vingslag kan orsaka en tsunami på andra sidan jordklotet. Tänk då den reaktionskedja som smällen från dessa två passagerarplan föranledde. Det var inte bara byggnader som rasade.

När planen kraschade i World Trade Center jobbade jag på den finaste myndigheten av dem alla - Regeringskansliet. Dagen efter attackerna, 12 september 2001, skulle jag och en kollega åka till Bryssel för att medverka vid något EU-möte. Kollegan sjukanmälde sig. Kanske ansåg hon inte att det var säkert att åka med en kollega som kunde misstas för den tjugonde kaparen. Jag sade till en kollega att jag förstod hennes förmodade rädsla för att åka med mig. Men jag gjorde inte det, inte innerst inne. Där gjorde det ont.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons