ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Patricia Hedelius:Wallenbergarna seglar bäst 2014

Patricia Hedelius

Kinneviks tjurrusning på börsen i fjol skrämmer samtidigt som Volvo kan skapa problem för Industrivärden. Wallenbergarnas Investor ser ut som det starkare kortet bland sfärerna på börsen i år.

Patricia Hedelius
Publicerad
Annons

Under 2013 hette börsens älskling Kinnevik. Bolagets unika position mot e-handel fick stor uppmärksamhet, online med fokus på detaljhandel på nätet samt marknadsplatser svarar numera för över 30 procent av Kinneviks rapporterade substans. Samtidigt valde huvudägaren Cristina Stenbeck och vd Mia Brunell att sälja en riktig gammal trotjänare, skogsbolaget Billerudkorsnäs. Traditionskramare satte morgonkaffet i halsen på beskedet. Förpackningsbolaget har alltid varit den kassako som tillåtit Kinnevik att utforska nya affärsidéer. Nu står Kinnevik helt på egna ben.

Många analytiker gör fortfarande tummen upp för Kinnevik trots en aktiekursdubblering under fjolåret. Därmed skulle en värdering av enbart galjonsfiguren Zalando nå över 50 miljarder kronor. Det är en hel del pengar med tanke på att bolaget är oprövat och utan vinsthistorik. De senaste dagarna har också Kinnevik backat kraftigt på en ökad osäkerhet om Cristina Stenbecks nya juvel kan fortsätta att växa i den snabba takt som bolaget gjorde under första hälften 2013.

Laddar…