Recension

Gudar och människorLysande om livsavgörande val

Fly och rädda sitt eget skinn eller stanna i solidaritet och kanske mista livet. Xavier Beauvois ställer de stora existentiella frågorna. Filmen om en grupp munkar i Algeriet har en sällsynt integritet och lyskraft.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Xavier Beauvois film Gudar och människor, som vann juryns stora pris i Cannes 2010 och blev Frankrikes Oscarsbidrag, var nog en av fjolårets mer otippade publiksuccéer i hemlandet. Förvisso har Beauvois, som regidebuterade med Nord (1991), redan övertygande visat sin stilsäkerhet och berättarförmåga. I sin senaste film, baserad på en verklig händelse, skildrar han en grupp franska katolska trappistmunkar verksamma i Algeriet vid mitten av 1990-talet.

Filmen visar klostrets monotona vardagsliv – gemensam bön, arbete i trädgården eller på läkarmottagningen, studier i munkcellens ensamhet – varvat med enstaka brott i rutinerna, som en omskärelsefest hos muslimska vänner. Klostret tycks väl integrerat i byn, och munkarna är omtyckta grannar. Klostrets prior, Christian de Chergé, som inkännande spelas av Lambert Wilson, var en intellektuell, som verkade för dialog mellan religionerna.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons