ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Graffitikonstnärer begår ett övergrepp”

Kolingsborg på Slussen har täckts av vit plastfärg och målas nu av graffitikonstnärer.
Kolingsborg på Slussen har täckts av vit plastfärg och målas nu av graffitikonstnärer. Foto: Marcus Ericsson/TT

KULTURDEBATT Vet de graffitikonstnärer som just nu målar Kolingsborg att de begår ett övergrepp som ingår i stadens propagandakampanj för Nya Slussen, undrar Helena Friman.

Publicerad
Annons

Vad är det egentligen som händer på Slussen?
För en tid sedan övermålades hela den blå Kolingsborg med vit plastfärg. Därefter började en grupp graffitikonstnärer, på uppdrag av Stockholms konstkansli och instängda av kravallstaket, att måla bilder på byggnaden.

Kolingsborg är inte vilken byggnad som helst utan en av karaktärsbyggnaderna i Slussens klöverblad, byggd 1954 och ritad av arkitekten Artur von Schmalensee, en framstående modernist, kanske mest känd för Luma-fabriken i Södra Hammarbyhamnen, huset med glastornet där glödlamporna provades. Redan när den nuvarande Slussen byggdes på 30-talet planerades en byggnad på just den platsen, men då blev det inte av. Inne i Kolingsborg finns dessutom – i den stora runda hallen – nyligen återfunna, tidigare förspikade muralmålningar från Stockholms hamn på 1950-talet av konstnären Ingemar Callenberg, som man hoppas att staden ska kunna visa under sommaren.

Laddar…